16 December

Julgröt med superkorn

Gröt har varit en självklar del av människans vardag ända sedan jordbruket uppstod, omkring 10 000 år före Kristus. Den räknas faktiskt som världens äldsta maträtt. I svensk matkultur var gröt inte enbart förknippad med julen, utan åts året runt. Även tomten fick gröt regelbundet – traditionellt på torsdagar.

Det var dock inte risgrynsgröt under de första århundradena, eftersom ris var en lyxvara som endast de rika hade råd med. Vanligt folk började äta risgrynsgröt först på 1800-talet, och då nästan uteslutande på julafton. Det ursprungliga sädesslaget var i stället bjugg, alltså korn. Den mest traditionella svenska gröten kokades på råg-, havre- eller bjuggmjöl.

Bjugg var vardagsmat i Sverige ända tills potatisen slog igenom på 1800-talet. Det är ett näringsrikt och smakrikt gryn som dessutom är hälsosammare än både ris och potatis. Till gröten serverades gärna hackade mandlar och kråkbärssaft.