Midsommar

Av alla våra högtider är väl ändå midsommar den högtid som vi svenskar håller högst och helst firar. Det är nog snarare så att midsommar mer än nationaldagen är något som har mer innebörd för vår identitet som Svenskar. 

Midsommar är väldigt gammalt, troligen lika gammalt som soldyrkan bland de germanska folken. Allt sedan man övergick från ett jägare samlar samhälle till ett jordbrukssamhälle har solens vandring över himlavalvet varit viktig och något man noga följt. Detta har vi gemensamt med många andra jordbrukskulturer som greker, romare och perser. Alla dessa kulturer har firat solens vandring  på samma dagar fast firandet har sett annorlunda ut. Den religion vi hade innan kristendomen som många känner som asatron, har sitt ursprung i denna tid, omkring 3500 år f.Kr. Den kommer in i Skandinavien tillsammans med trattbägarefolket och utvecklas sakta med succesivt till den kultur vi idag känner till från vikingatiden. Man kan se på gravar och monument att solen varit en central del av kulturen. Samma sak med smycken och dekorationer. Man kan anta att man firat viktiga händelser i solkalendern som Midsommar, midvinter, vårdagjämning och höstdagjämning. Man kan såklart inte veta hur länge vi firat midsommar men det är en hissnande tanke att firandet kanske tog sina första former för hela 5500 är sedan 

Ett vanligt missförstånd som görs idag är att midsommarstången som vi dansar runt är en gammal symbol och ska representera en stor fallos som stuckits ner i jorden med ringar upptill som ska symbolisera kulor. Det är sant att det är en gammal symbol men inte att det är en fallos 
Själva stången representerar Yggdrasil, det stora träd som håller upp alla världar i asatron 
Den korslagda stången representerar Midgård, världen i mitten, där människor bor. 
De två ringarna representerar sol och måne och ska helst vara klädda i olika färger, säg mest gula blommor för solen och mest vita för månen. Vidare ska stången placeras så att solen ring hamnar i öst och månens i väst. Förr fanns ännu fler detaljer på midsommarstänger som vi inte behöver gå in på nu, det räcker att beskriva midsommarstången som den ser ut för de flesta idag. 

Midsommarstång förresten, man använde sig av en likadan symbol vid midvinter och andra högtider också, men vid midvinter har den nu blivit ersatt av julgran och firandet av midvinter är ersatt med julafton.  

Vad åt man då på midsommar? Vi kan ju anta att man tog fram det godaste man hade som man inte åt till vardags. En sak som man åt till varje högtid var alltid gris. Man har funnit i arkeologiska lämningar att man åt fisk, vilt och andra tamboskap i stort sett året om medans gris endast verkar ha ätits vid högtider. Man antar att detta har att göra med svin ansågs vara gudarnas favoritmat då sägnen säger att fallna krigare kom till Valhalla där man varje kväll festade och åt den nyslaktade grisen Särimner som varje morgon återuppstod och åter fanns i sin stia. Till festmaten drack man säkert öl, inte mjöd som de flesta kan tro. Mjöd var en mycket dyr dryck då honung som mjöd är bryggt på inte kunde odlas, o skördas i bikupor utan endast kunde hittas hos  vildbi.   

Så ikväll när du äter gott och skålar med vänner och släkt tänk då på att du just nu firar en högtid som är äldre än Sverige, äldre än själva kristendomen. 
Glad midsommar önskar fornföreningen Gudahagen  

Text Andreas Nordberg 
Källla Carl-Mikael Bengtsson