Valborg – Vikingarnas Nyårsafton

Under forntiden delades året mellan Sommaråret och Vinteråret. Brytningspunkten för dessa motsvarar i dagens datum 1:a Maj och 1:a November, och kallades av Kelterna för Beltane och Samhain. Dessa är två av de åtta heliga högtiderna under året, som alla bestäms utifrån Solgudinnan Sunna/Sivs färder över himlavalvet. Alla högtider firades i 13-dagar vardera (t.ex. 13-dagar Jul). Den största firandet var alltid aftonen innan (Julafton, Midsommarafton, osv.), och därmed firar vi denna högtid allra mest på Nyårsafton den 30 April (Valborg), och motsvarande under hösten på Allhelgonsafton (Halloween/Hallows Eve).

Under samtliga av våra högtider reste man en stång som representerar Yggdrasil (Majstång, Midsommarstång och även Julgranen har sin härkomst från detta)! Tuppen Gyllenkamme ska sitta högst upp och hålla tideräkning. Färgglada band (eller blomsterklädda) ska gå från toppen (Asgård), ned förbi korsstången (Midgård) och ner till botten (Underjorden). Dessa band representerar regnbågsbron Bifrost, som binder världarna samman. Under sommaråret är Yggdrasil en Ask och ska kläs med gröna blad. Under vintern är Yggdrasil en Idegran och ska kläs med granris. Där Midgård korsar Yggdrasil ska där finnas en triangel uppåt, som representerar en fallos, dvs en man, och ska vara gjord utav Ask för att representera den första mannen Ask. Han ligger ovanpå Embla, som representeras av en triangel nedåt som är en symbol för skötet och ska vara gjord utav Alm, eftersom Embla är gjord utav detta trädslag. Tillsammans bildar de en fruktbarhetssymbol som liknar Davidstjärnan som också ursprungligen hade samma betydelse. Denna symbol främjar mänsklig fruktbarhet. Längst ut på Midgårds grenar ska man hänga upp Sol (Sunna) och hennes bror Måne. Detta kan man göra genom att klä Solringen i gula blommor och Månringen i vita, eller använda sig av runda guld-och silverplattor. Sunna och Måne kretsar alltså runt Midgård. Tänk på att orientera det så att Sunna pekar åt öster och Måne åt väster! Gyllemkamme bör också titta åt öster. En mistel skall hängas upp i trädet. Detta är Frejas heliga växt och kysses man under en sådan så skänker Freja er en god skörd. När ni sedan dansar kring Yggdrasil representerar ni de 9 jättekvinnorna som roterade världskvarnen Grotte längst ned i underjorden. Allt som dör mals i av denna enorma kvarnsten och blir åter till bördlig jord! Det är så allt bryts ned i naturen. Kvarnen är så stor att när den roteras, roteras även hela himlavalvet! Det skall därför finnas 9 kvinnor i den centrala cirkeln. Det är också viktigt att den vrids medsols! Detta innebär förnyelse och fruktbarhet. Ni må aldrig vrida kvarnen ett fullt varv motsols, då detta bär väldig olycka med sig! Det innebär fördärv och förruttnelse!

Tänd ett stort bål, och låt det välsignas till Solgudinnans ära. Ta av denna heliga eld och bär det med hem för att tända edra härdar i hemmet under hela sommaråret. Stor olycka att låta det slockna! Släck det endast igen när det är dags till att bära hem en ny eld ifrån Vinterblotet den 1 November.

Ät gott, drick gott, och tänk fruktbara tankar under detta firandet!!!
Skrivet av: Carl Mikael Bengtsson – Arkeolog

Sunna även kallad Siv färdas i sin vagn över himmeln
Ett exempel på en majstång

2021 års marknad inställd

Det är med stor sorg som vi måste meddela att vi väljer att ställa in även 2021 års Vikingamarknad på Gudahagen. Då läget med Covid-19 inte har släppt sitt grepp om oss och osäkerheten med hur vaccinationstakt och restriktioner kommer att se ut i september så väljer vi att sikta på en comeback 2022 istället. Vi saknar alla våra marknadsdeltagare och besökare väldigt mycket och hoppas att ni inte glömmer bort oss. Vi hoppas även att ni vill fortsätta att stödja oss som medlemmar genom att betala in medlemsavgiften 60:- för enskild eller 120:- för familj. Bankgiro: 251-5195.
Swish: 1232156800 Mvh Styrelsen Fornföreningen Gudahagen

👍

Marknaden inställd 2020

Det är med stor sorg för oss alla som vi måste meddela att vi inte har förutsättningar för att genomföra en vikingamarknad 2020.
Under rådande omständigheter med covid-19 pandemin, kan vi inte säkerställa varken besökare eller deltagares säkerhet. Våra många utländska gäster har i flera fall begränsade möjligheter att ta sig till oss.
Vi hoppas på er förståelse och siktar på att komma tillbaka 2021.
Styrelsen fornföreningen Gudahagen

Information angående coronaviruset

Det är många av er som undrar över Gudahagens vikingamarknad 2020. Vi planerar för fult för att kunna anordna marknad den tredje helgen i September. Vi hoppas och räknar med att restriktionerna som idag finns på hur många personer som får samlas på samma plats och begränsningarna i människors möjligheter att resa har släppts. Tills vidare så räknar vi alltså på att kunna ha marknad som vanligt, om detta skulle förändras så kommer vi att komma med ny information.
Så tills vidare, ta hand om er och var rädda om er och era nära.

Anmälan till marknaden 2020

Hej allihopa!

Nu tar vi nya tag och fäster åter blicken på tredje helgen i September. Anmälan till årets marknad ligger ute här på vår hemsida så vi hoppas att både gamla och nya deltagare hittar till oss i år.

Vi ser fram emot att träffa alla på årets marknad.

Studiefrämjandet

Fornföreningen Gudahagen som varje år arrangerar marknaden vill slå ett slag för studiefrämjandet som vi har ett mycket gott samarbete med. Tack vare dem har vi kunnat hålla kurser i hantverk under året som gått sedan den senaste marknaden. Vi kommer att fortsätta ha studiecirklar kommande år. Håll utkik på Facebook o hemsida för mer info.

Angående blandad marknad

Vi ska försöka göra om göra rätt. Vi kommer inte att ha en blandad marknad som det kan uppfattas i vår anmälan, vi försöker rulla tillbaka till tidigare upplägg med fasta platser.
Vi kommer däremot att vara mer restriktiva mot säljare som inte betalar innan den 31/8 så dessa kan eventuelt få acceptera att stå på annan plats.

Anmälningar

Nu har vi mindre än fyra månader kvar till marknaden och anmälningarna haglar in. Många både nya hantverkare och gamla välkända vill komma till gudahagen. Det tycker vi såklart är jätteroligt. Vänta inte till sista stund att anmäla ditt intresse för deltagande på årets marknad för, platserna kan ta slut innan. Anmälningsformuläret hittar ni på sidan.

Vi ses tredje helgen i september

Till våra besökare vill vi bara sägs att det krävs ingen föranmälan. Alla är välkomna.